Димитър Туджаров – Шкумбата е признат за един от най-добрите български комици. Със своя оригинален хумор и артистичност, той успява да привлече вниманието на публиката в много страни по света.
Шкумбата е един от първите българи, които следват западния модел на one man show представление и го лансират пред българска публика. Освен като комедиант, той е известен и като най-добрият имитатор на някои личности от политиката и шоубизнеса през 80-те.
През комунистическия период – време на строга цензура и преследване на „инакомислещите”, той, през призмата на хумора, успява да изрази чувствата и отношението на хората към правителството и строя. Изпълненията му, записвани на касeти от почитатели, се предават от ръка на ръка. И преди официално да се качи на сцената, Шкумбата получава народното признание и любов.
След 10 ноември, 1989г. Шкумбата продължава да твори свеж и завладяващ хумор и популярността му нараства. Допринася много за развитието на българския Шоубизнес , особено в сферата на хумора.
Въпреки, че завършва ВМЕИ – София като магистър по Автоматика и телемеханика, сфера съвсем различна от актьорството и шоубизнеса, Шкумбата разбира, че истинското му призвание е на сцената. Постепенно това, което започва като хоби, се превръща в негова прфесия. Успехите го окуражават да стъпи на международната сцена. Оттогава той е направил над 2000 концерта по света в страни като: Мароко,Тунис, Алжир, Канада, САЩ, Англия, Русия, Швейцария, Гърция, Македония, Израел и др.
Член е на САБ – Съюз на артистите в България. През 2004 Шкумбата става почетен член на американска организация за таланти в Лос Анжелис, Холивуд, САЩ.
През 2009г. той се дипломира с магистърска степен по Реторика във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски ”. Интересна и актуална е темата на дипломната му работа: „Ораторски изяви на политици, пародирани в шоу програми в телевизионните медии” с рецензент проф. Хачо Бояджиев. Продължава да работи и доразвива темата с помощта на проф. Ведър и доц. Мавродиева. Шкумбата е съавтор на концепция и бъдещ проект за изграждане на Културно-информационен център за българите в САЩ.
Първата му филмова роля е във филма „Дисонанси” (1981г.) на режисьора Александър Раковски, продуциран от БНТ.
През 1995г. излиза първата му не апокрифно, а легално издадена аудио касета със заглавие „Първо частно честно нелегално радио”.
През 1996г. издава хумористична книга „Шкумбата се смее”, която е преиздадена няколко пъти.
От 1996г. до 1998г. води рубрика „Неделя късен следобед” по Българско Национално Радио.
От 1997 до 1998г. прави авторско шоу „Шоуто на Шкумбата”, всяка неделя по канал 7 Дни.
В периода 1996-1998г., той води хумористични рубрики в емблематични предавания в телевизионните медии като: „Полет над нощта”(БНТ), „Добро утро” (БНТ), „Събота късен следобед” (БНТ).
Шкумбата е автор на много продукции и моноспектакли, някои от които са: „Смях до сълзи”, „Тежко е, но няма как”(CD, 2000г., продуцирано от MUSICAUTOR, БМК, в който всички текстове и изпълнения са авторски), „Животът иска жертви, няма да сме ние!”, „Параграф 23”(VHS) и др.
Участва като гост в много рейтингови предавания и шоупрограми: „Ах, тези муцуни”, „Как ще ги стигнем американците”, „На четири очи”, „Шоуто на Слави” и др.
Благодарение на богатия си професионален опит, Шкумбата не се отказва да търси нови предизвикателства и начини да зарадва българската публика. Пътешествието му в света на хумора никога няма да спре и този сайт е поредната стъпка от него.

Присъединете се! Очаква ни забавно пътешествие!