Пътешествие до Йордания

май 2011

Наскоро аз и моето семейство решихме, че е време да посетим едно от чудесата на света – градът Петра. Както е видно от снимките по пътя много се забавлявахме. На тази снимка съм с моята приятелка Камила (не e англичанка :D ). Отседнахме в Аман и пътувахме до Петра, Джераш, Небо, Мадаба и други красиви места в Йордания.

Невероятно беше да се види какво са проектирали и изградили древните архитекти и строители без днешните „модерни технологии”. Това ме накара да се замисля какво всъщност наричаме „прогрес”.

Петра – невероятно красив факт! Историята казва, че още 1000 години пр.хр тук са живели хора (едомците). Столица на набатеите, по-късно голям елинистичен център, град в римската провинция Арабия, седалище на християнска епархия и т.н. В Петра са творили езичници, юдеи, християни, мюсюлмани - хора от различни етноси, с различни религии, различни езици.

Пътешествие до Тел Авив

В Тел Авив, близо до Яфа, на брега на Средиземно море, както се разхождах по крайбрежната алея, видях този оригинален, интересен бар. Зад бара, на стената, някой е изрисувал постмодернистичен вариант на “Тайната вечеря”! И вместо Исус Христос и неговите ученици, там са изобразени Енгелс, Горбачов, Айнщайн и др.
Застанах зад бара. От едната ми страна се извисяваше старото, древно и красиво Яфо, от другата новият Тел Авив, а пред мен синевата и топлината на най-красивото море прииждаха на талази. Затворих очи. Просто си почивах, без да мисля за нищо. Такива мигове на покой и щастие са рядкост и не се продават никъде. Задгърбил бях, в буквалния и в преносния смисъл на думата, всички велики хора, велики събития, тайни срещи и вечери, с които постоянно ни занимават великите медии - дрън дрън!
Писна ми от “Тайни вечери”! Писна ми от “Велики личности”! Писна ми от “Значими събития”! Като погледнеш назад в историята и случващото се днес – няма голяма разлика. Историята се повтаря – банално и изтъркано. Истината е, че Великите неща са се правили и се правят от обикновените хора, и не са предварително планирани на никакви“Тайни вечери”.

Какво е общото между Моисей, Христос, Маркс, Фройд и Айнщайн - петимата велики евреи?
Тези велики мъже повлияха на историята на западната цивилизация.

Моисей е казал: "Законът е всичко!"
Исус е казал: "Любовта е всичко!"
Маркс е казал: "Капиталът е всичко!"
Фройд е казал: "Сексът е всичко!"
Айнщайн е казал: "Всичко е относително!"